Ciekawostki

Utarło się przekonanie, że najwięcej witaminy C zawierają owoce cytrusowe, tymczasem najbogatszymi w tą witaminę są natka pietruszki, czarne porzeczki
i czerwona papryka.

Mięso wołowe zawiera najwięcej żelaza hemowego (najlepiej przyswajalnego) spośród produktów mięsnych bogatych w żelazo. W 100g polędwicy wołowej znajdziemy aż 3,1mg żelaza.

Dzięki dodaniu produktów bogatych w witaminę C do posiłku bogatego w żelazo zwiększymy jego przyswajalność.

Każdy kolor i rodzaj warzyw i owoców będzie bogaty w inne składniki mineralne i witaminy.

Mała porcja mięsa wieprzowego (85 gramów) dostarcza aż 20% zapotrzebowania fosforu, 14% cynku, 11% potasu, 6% magnezu i 5% żelaza.

Czerwone owoce i warzywa zawierają karotenoidy w tym likopen

Zaletą orkiszu jest brak zmodyfikowania, dzięki czemu nie ma negatywnego wpływu na organizm ludzki

Pomarańczowe owoce i warzywa – karotenoidy w tym alfa i beta-karoteny, kuruminoidy, luteinę, zeaksantynę i mezo-zeaksantynę

Jednym z najczęstszych zapytań w wyszukiwarce internetowej na temat wołowiny jest fraza „Czy wołowina jest z krowy?”

Zielone owoce i warzywa – kwas foliowy, sulofnorafan

Fioletowe owoce i warzywa – antocyjany, resweratrol, garbniki

Długość snu ma wpływ na ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości. Najbardziej optymalną długością snu jest 7-9 godzin. Zarówno krótszy jak i dłuższy sen może prowadzić do nadmiernej masy ciała.

Nawet najbardziej zdrowe produkty jedzone w nadmiarze mogą powodować odkładanie się tkanki tłuszczowej i nadmierną masę ciała.

PROJEKT FINANSOWANY Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WOŁOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI ZIARNA ZBÓŻ
I PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH ORAZ FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW

WYKONANIE: MAŁEK MEDIA