Ciekawostki
Utarło się przekonanie, że najwięcej witaminy C zawierają owoce cytrusowe, tymczasem najbogatszymi w tą witaminę są natka pietruszki, czarne porzeczki
i czerwona papryka.
Mięso wołowe zawiera najwięcej żelaza hemowego (najlepiej przyswajalnego) spośród produktów mięsnych bogatych w żelazo. W 100g polędwicy wołowej znajdziemy aż 3,1mg żelaza.
Dzięki dodaniu produktów bogatych w witaminę C do posiłku bogatego w żelazo zwiększymy jego przyswajalność.
Każdy kolor i rodzaj warzyw i owoców będzie bogaty w inne składniki mineralne i witaminy.
Mała porcja mięsa wieprzowego (85 gramów) dostarcza aż 20% zapotrzebowania fosforu, 14% cynku, 11% potasu, 6% magnezu i 5% żelaza.
Czerwone owoce i warzywa zawierają karotenoidy w tym likopen
Zaletą orkiszu jest brak zmodyfikowania, dzięki czemu nie ma negatywnego wpływu na organizm ludzki
Pomarańczowe owoce i warzywa – karotenoidy w tym alfa i beta-karoteny, kuruminoidy, luteinę, zeaksantynę i mezo-zeaksantynę
Jednym z najczęstszych zapytań w wyszukiwarce internetowej na temat wołowiny jest fraza „Czy wołowina jest z krowy?”
Zielone owoce i warzywa – kwas foliowy, sulofnorafan
Fioletowe owoce i warzywa – antocyjany, resweratrol, garbniki
Długość snu ma wpływ na ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości. Najbardziej optymalną długością snu jest 7-9 godzin. Zarówno krótszy jak i dłuższy sen może prowadzić do nadmiernej masy ciała.
Nawet najbardziej zdrowe produkty jedzone w nadmiarze mogą powodować odkładanie się tkanki tłuszczowej i nadmierną masę ciała.
PROJEKT FINANSOWANY Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WOŁOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI ZIARNA ZBÓŻ
I PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH ORAZ FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW
WYKONANIE: MAŁEK MEDIA