Sałatka z szynką wieprzową, twarożkiem i rzodkiewką + jabłko
Składniki na 1 porcję:
- Szynka wieprzowa, gotowana – 75 g (4 plasterki)
- Ser twarogowy chudy – 50 g (0,2 opakowania)
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 kromki)
- Rzodkiewka – 45 g (3 sztuki)
- Sałata lodowa – 40 g (2 liście)
- Ogórek – 40 g (1 sztuka)
- Cebula czerwona – 20 g (0,2 sztuki)
- Jogurt naturalny – 20 g (1 łyżka)
- Szczypiorek – 10 g (2 łyżeczki)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 szczypta)
- Jabłko – 150 g (1 sztuka)
Całość zawiera: 394 kcal, B 31.1 g, T 5.8 g, Wp 48.7 g
Wykonanie:
Umytą sałatę rwiemy na części i układamy w miseczce. Umyte warzywa kroimy wedle uznania (*możesz poprosić o pomoc rodzica). Dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę i pokruszony twaróg i polewamy jogurtem. Doprawiamy pieprzem. Chleb spakuj osobno.
PROJEKT FINANSOWANY Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WOŁOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI ZIARNA ZBÓŻ
I PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH ORAZ FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW
WYKONANIE: MAŁEK MEDIA