Sałatka z mozzarellą + jabłko
Składniki na 1 porcje:
- Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
- Ser, mozzarella (kulki) – 70 g (10 x Sztuka)
- Chleb żytni razowy – 30 g (1 x Kromka)
- Rukola – 20 g (1 x Garść)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Bazylia (suszona) – 2 g (0.5 x Łyżeczka)
- Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
Całość zawiera: 470.5 kcal, B 19.8 g, T 27.2 g, Wp 33.9 g
Wykonanie:
Mozzarellę odsączamy z zalewy (można pokroić na połówki – poproś o pomoc rodzica). Rukolę i pomidorki myjemy pod bieżącą wodą. Pomidorki można pokroić na połówki – poproś o pomoc. Wkładamy do pojemnika rukolę, pomidorki i mozzarellę, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy bazylią. Kromkę chleba pakujemy w folię spożywczą tak, aby nie wyschła.
Jabłko można pokroić na ćwiartki lub zabrać w całości.
PROJEKT FINANSOWANY Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WOŁOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI ZIARNA ZBÓŻ
I PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH ORAZ FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW
WYKONANIE: MAŁEK MEDIA