Malinowe chia + orzechy nerkowca

Składniki na 1 porcje

  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 150 g (0.6 x Szklanka)
  • Maliny – 100 g (1.7 x Garść) (mogą być mrożone)
  • Jogurt grecki – 50 g (2.5 x Łyżka)
  • Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
  • Nasiona chia – 20 g (4 x Łyżeczka)
  • Orzechy nerkowca (bez soli) – 30 g (2 x Łyżka)

 

Całość zawiera: 504.2 kcal, B 17.2 g, T 25.6 g, Wp 44.8 g

Wykonanie:

Nasiona mieszamy z mlekiem i połową łyżki miodu. Odstawiamy do lodówki i raz na jakiś czas mieszamy (można zostawić na noc). Połowę malin (można użyć mrożonych) rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem i resztą miodu. Na spód pojemnika układamy maliny z jogurtem, następnie zgęstniałe nasiona chia, a na wierzch resztę malin. 

Do osobnego pojemnika wkładamy orzechy.

PROJEKT FINANSOWANY Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WOŁOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI ZIARNA ZBÓŻ
I PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH ORAZ FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW

WYKONANIE: MAŁEK MEDIA