Kanapki z pastą z pieczonej papryki i ciecierzycy + gruszka
Składniki na 1 porcję:
- Ciecierzyca (w zalewie) – 100 g (5 łyżek)
- Papryka czerwona – 70 g (0,5 sztuki)
- Pietruszka, liście – 6 g (1 łyżeczka)
- Czosnek – 2,5 g (0,5 ząbka)
- Kmin rzymski – 1 g (0,2 łyżeczki)
- Sól biała – 1 g (1 szczypta)
- Mielona papryka chili – 0,5 g (0,5 szczypty)
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 kromka)
- Gruszka – 130 g (1 sztuka)
Całość zawiera: 384.9 kcal, B 13 g, T 4.8 g, Wp 62.4 g
Wykonanie:
Paprykę przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne. Nacieramy odrobiną oliwy i układamy a blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170°C przez 25 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy skórkę. Ciecierzycę wykładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Ciecierzycę i paprykę
przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy. Blendujemy do uzyskania jednolitej pasty, w razie zbyt gęstej konsystencji można dodać odrobinę wody.
Gruszkę pakujemy w całości lub kroimy w ćwiartki.
*poproś o pomoc rodzica w przygotowaniu.
PROJEKT FINANSOWANY Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WOŁOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI ZIARNA ZBÓŻ
I PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH ORAZ FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW
WYKONANIE: MAŁEK MEDIA