Kanapki z pastą z bobu + borówki

Składniki na 1 porcję:
- Bób – 120 g (1,5 garści)
- Ogórki, kiszone – 120 g (2 sztuki)
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 kromki)
- Pietruszka, liście – 12 g (2 łyżeczki)
- Sok cytrynowy – 6 g (1 łyżka)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Oliwa z oliwek – 3 g (0,3 łyżki)
- Tymianek – 2 g (0,5 łyżeczki)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 szczypta)
- Sól biała – 1 g (1 szczypta)
- Kardamon – 1 g (0,2 łyżeczki)
- Borówki amerykańskie – 100 g (2 garście)
Całość zawiera: 521.3 kcal, B 29.3 g, T 10.9 g, Wp 68.2 g
Wykonanie:
Bób gotujemy we wrzątku do miękkości – 10-15 minut. Obieramy i blendujemy z przyprawami, tłuszczem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Ogórki kroimy w plasterki. Chleb smarujemy pastą z bobu, kładziemy plasterki ogórków i posypujemy natką pietruszki.
Borówki pakujemy osobno.
*poproś o pomoc rodzica w przygotowaniu lunchu!

PROJEKT FINANSOWANY Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WOŁOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI ZIARNA ZBÓŻ
I PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH ORAZ FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW

WYKONANIE: MAŁEK MEDIA