Kanapki z pastą z awokado i ciecierzycą + gruszka*

Składniki na 1 porcji
- Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Ciecierzyca (w zalewie) – 60 g (3 x Łyżka)
- Seler naciowy – 45 g (1 x Łodyga)
- Ogórek kwaszony – 30 g (0.5 x Sztuka)
- Papryka czerwona – 28 g (0.2 x Sztuka)
- Cebula czerwona – 20 g (0.2 x Sztuka)
- Musztarda – 10 g (1 x Łyżeczka)
- Pietruszka, liście – 9 g (1.5 x Łyżeczka)
- Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
- Gruszka – 130 g (1 x Sztuka)
Całość zawiera: 466.8kcal, B 12.4 g, T 14.5 g, Wp 61 g
Wykonanie:
Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę, ciecierzycę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Rozgniatamy widelcem na pastę, awokado z ciecierzycą, musztardą i sokiem z cytryny. Kroimy w małą kostkę lub ścieramy na grubych oczkach warzywa Mieszamy z pastą i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Nakładamy na chleb, przykrywamy drugą kromką chleba.
Gruszkę pakujemy w całości lub kroimy w ćwiartki.
*poproś o pomoc rodzica w przygotowaniu lunchu!

PROJEKT FINANSOWANY Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WOŁOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI ZIARNA ZBÓŻ
I PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH ORAZ FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW

WYKONANIE: MAŁEK MEDIA