Kanapki z pastą z awokado i ciecierzycą + gruszka*

Składniki na 1 porcji

  • Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Ciecierzyca (w zalewie) – 60 g (3 x Łyżka)
  • Seler naciowy – 45 g (1 x Łodyga)
  • Ogórek kwaszony – 30 g (0.5 x Sztuka)
  • Papryka czerwona – 28 g (0.2 x Sztuka)
  • Cebula czerwona – 20 g (0.2 x Sztuka)
  • Musztarda – 10 g (1 x Łyżeczka)
  • Pietruszka, liście – 9 g (1.5 x Łyżeczka)
  • Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
  • Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
  • Gruszka – 130 g (1 x Sztuka)

Całość zawiera: 466.8kcal, B 12.4 g, T 14.5 g, Wp 61 g

Wykonanie:

Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę, ciecierzycę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.  Rozgniatamy widelcem na pastę, awokado z ciecierzycą, musztardą i sokiem z cytryny. Kroimy w małą kostkę lub ścieramy na grubych oczkach warzywa Mieszamy z pastą i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Nakładamy na chleb, przykrywamy drugą kromką chleba.

Gruszkę pakujemy w całości lub kroimy w ćwiartki.

*poproś o pomoc rodzica w przygotowaniu lunchu!

PROJEKT FINANSOWANY Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WOŁOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI ZIARNA ZBÓŻ
I PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH ORAZ FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW

WYKONANIE: MAŁEK MEDIA