Kanapki z pastą twarogową i jajkiem + borówki*

Składniki na 1 porcji

  • Ser twarogowy chudy – 100 g (0.5 x Opakowanie)
  • Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
  • Pomidor – 60 g (0.5 x Sztuka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny – 20 g (1 x Łyżka)
  • Kiełki lucerny – 16 g (2 x Łyżka)
  • Borówki amerykańskie – 100 g (2 x Garść)

Całość zawiera: 396.7 kcal, B 32.8 g, T 8 g, Wp 44.3 g

Wykonanie:

Jajko wkładamy do zimnej wody i stawiamy na palnik, od momentu zagotowania wody pilnujemy czasu 8-10 min., po tym czasie wyłączamy palnik, ostrożnie wyjmujemy jajko dużą łyżką i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Ostudzone jajko obieramy i kroimy w kostkę. Jajko mieszamy z twarogiem i jogurtem, doprawiamy szczyptą pieprzu. Chleb smarujemy powstałą pastą i nakładamy kiełki, przykrywamy kromką chleba. Pomidora kroimy w ósemki i pakujemy razem z kanapkami.

Borówki pakujemy osobno.

*poproś o pomoc rodzica w przygotowaniu lunchu!

PROJEKT FINANSOWANY Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WOŁOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI ZIARNA ZBÓŻ
I PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH ORAZ FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW

WYKONANIE: MAŁEK MEDIA