Kanapki z pastą twarogową i jajkiem + borówki*
Składniki na 1 porcji
- Ser twarogowy chudy – 100 g (0.5 x Opakowanie)
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
- Pomidor – 60 g (0.5 x Sztuka)
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Jogurt naturalny – 20 g (1 x Łyżka)
- Kiełki lucerny – 16 g (2 x Łyżka)
- Borówki amerykańskie – 100 g (2 x Garść)
Całość zawiera: 396.7 kcal, B 32.8 g, T 8 g, Wp 44.3 g
Wykonanie:
Jajko wkładamy do zimnej wody i stawiamy na palnik, od momentu zagotowania wody pilnujemy czasu 8-10 min., po tym czasie wyłączamy palnik, ostrożnie wyjmujemy jajko dużą łyżką i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Ostudzone jajko obieramy i kroimy w kostkę. Jajko mieszamy z twarogiem i jogurtem, doprawiamy szczyptą pieprzu. Chleb smarujemy powstałą pastą i nakładamy kiełki, przykrywamy kromką chleba. Pomidora kroimy w ósemki i pakujemy razem z kanapkami.
Borówki pakujemy osobno.
*poproś o pomoc rodzica w przygotowaniu lunchu!
PROJEKT FINANSOWANY Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WOŁOWEGO, FUNDUSZU PROMOCJI ZIARNA ZBÓŻ
I PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH ORAZ FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW
WYKONANIE: MAŁEK MEDIA